memang sedap la bg y gemar...sstengah org xleh mkn sbb paru ni brbau cket....dulu pon ak xsuka.bila nnek ajar ak cara mkn n buat masakn y sedap smpai skrg ak gemar...pantang nmpak paru kat psr.terus nk beli.
kalo kat tanah merah mmg kena kuar awal2 pagi la ke pasr...bila kat pilah ni p tgh hr pon ade lagi paru uh...
nk masak paru ni kena ikot cara y ssuai...br le xberbau..
bahan-bahan :
500gm paru lembu(ditumbuk n direbus hingga masak.air rebusan jgn buang)
*1 ikat daun kesum
*5ulas bwg kecik(merah)
1 inci belacan
3 biji limau nipis
cuka*tambahan utk masam
*10biji cili padi
air rebusan paru
garam
perasa
cara-cara :
1. potong nipis n halus semua bahan y brtanda *
2. perah limau nipis dalam 1 bekas.
3. masukkan belacan+garam n perasa. hancurkan belacan
4. masukkan semua bahan y dihiris tadi..kacau sebati.
5. jika kurang masam. bole tambah sedikit cuka
6. tambahkan air rebusan paru tadi utk mndapatkan kuah
7. potong paru nipis-nipis dan masukkan ke dalam bekas td.kacau sebati
8. bole dihidang...
p/s : xdak gambo.xsempat nk snap...ak buat ni mnggu lepas kat umah sewa.
bole buat mkn tgh hr....sedapp wuuu!
gd lux n selamat mncuba :)
No comments:
Post a Comment