Friday, May 11, 2012

samosa comel

cubaan pertama ak buat samosa berjaya.alhamdulillah....
lipat punye lipat akhirnye jadilah bentuk tiga segi samosa y ak  buat.
ak buat dgn pertolongan housemate ak...anis.dye y beriya nk mkn..
so ak buat la utk dye.....tp kitorg xsempat makan pon..da habes....
bwk pegi ladang....ak xkesah sgt xdapat makan sbb ak y buat...
pelik jek ak ni xsuka mkn ape y ak masak.ak paling suka bila org abeskan
mkanan y ak buat jek....heeeeeeee

resepi samosa

bahan-bahan:

1. 1kg kentang(potong dadu)
2. 100g ikan bilis(diblend hancur)*boleh tukar dgn daging/ayam/udang kering
3.  4ulas bwg merah
5. 4ulas bwg putih
6. 100g serbuk kari
7. garam dan gula
8. daun kari
9. telur putih/telur(tamapal kulit nnti)
10. 1 paket kulit popia(dipotong dua)
11. air putih

cara-cara:

1. tumis bwg merah,bwg putih hingga garing
2. masukkan serbuk kari..kacau hingga msak.
3. masukkan kentang.masuk pulak air hingga kentang terendam.
4. masukkan ikan bilis...kacau rata.
5. perasakan dgn garam dan gula.tambah daun kari...
6. kacau hingga masak dan sedikit kering
7. bungkus inti di dalam kulit popia dan gulung hingga jadi triangle.
8. lekatkan hujung guna putih telur atau tepung.
9. goreng hingga kekuningan



gu lux!

p/s: sgt suka bila dyorg makan smpai habes.


No comments:

Post a Comment