Saturday, May 12, 2012

ikan masak merah mama

kalo balik kampung je mesti mintak mama masakkan....mama buat rasenye lg sedap berbanding ak punyee...biase laa,,,air tgn mak katakan...conferm sdp wpon ak guna resepi same.rindunye nk balik kg.


resepi ikan masak merah/sambal :

bahan-bahan :

1. 3ekor ikan*ikot kegemaran.ak slalu guna ikan kembong
2. 3 ulas bwg merah*diblend
3. 2 ulas bwg putih*diblend
4. 1cm halia
5. asam jawa *(ambil airnye)
6. garam,gula,perasa*secukup rasa
7. cili kering+cili besar *diblend
8. bawang besar/holland
9. 3sudu sos cili/sos tomato*potong bulat

cara-cara :

1. lumur ikan dgn garam+kunyit+sedikit perasa
2. goreng ikan hingga masak
3. tumis bwg merah, bwg putih, cili kering+cili besar y telah diblend.guna sedikit minyak jee
tumis hingga naik minyak.baru bwg uh masak.kalo x xsedap
4. masukkan air asam jawa,garam,gula n perasa...
5. campurkan sos cili/sos tomato...kacau sebati
6. bila hmpir masak, masukkan bwg besr y telah dihiris bulat td. jgn biarkan lama.nnti bwg 
lebam.
7. masukkan ikan ke dlm sambal.biarkan sekejap.biar sambal meresap dlm ikan.
8. tutup api dan sedia untuk dihidang.


gud lux n selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment