resepi ikan masak merah/sambal :
bahan-bahan :
1. 3ekor ikan*ikot kegemaran.ak slalu guna ikan kembong
2. 3 ulas bwg merah*diblend
3. 2 ulas bwg putih*diblend
4. 1cm halia
5. asam jawa *(ambil airnye)
6. garam,gula,perasa*secukup rasa
7. cili kering+cili besar *diblend
8. bawang besar/holland
9. 3sudu sos cili/sos tomato*potong bulat
cara-cara :
1. lumur ikan dgn garam+kunyit+sedikit perasa
2. goreng ikan hingga masak
3. tumis bwg merah, bwg putih, cili kering+cili besar y telah diblend.guna sedikit minyak jee
tumis hingga naik minyak.baru bwg uh masak.kalo x xsedap
4. masukkan air asam jawa,garam,gula n perasa...
5. campurkan sos cili/sos tomato...kacau sebati
6. bila hmpir masak, masukkan bwg besr y telah dihiris bulat td. jgn biarkan lama.nnti bwg
lebam.
7. masukkan ikan ke dlm sambal.biarkan sekejap.biar sambal meresap dlm ikan.
8. tutup api dan sedia untuk dihidang.
gud lux n selamat mencuba! :)
No comments:
Post a Comment